Monday, June 11, 2007

Tavaszi finomságok

Mint pénteki írásomban ígértem hoztam hétvégéről recepteket és képeket. A menü mint említettem, zöldborsó leves és tojásos nokedli képezte az egyszerű, de nagyszerű ebédet. Anyukám így csinálja a zöldborsó levest (én meg így szeretem, meg sokféle más módon is). Nézzétek el nekem, hogy anyukám receptjét kapjátok, de jómagam soha nem voltam nagy leveses.

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb fej hagyma,
  • 1 fej karalábé,
  • 3 db sárgarépa (közepes nagyságú),
  • 3 db petrezselyem + zöldje,
  • 2 tk púpozott pirospaprika,
  • só ízlés szerint,
  • 1,5 kiló zöldborsó (még hüvelyes állapotában nyomott ennyit),
  • 3-4 friss, zsenge zellerszár,
  • csirkeaprólék (szárny, far-hát, ki mit szeret)
  • egy adag valamilyen tészta (2-3 marék, nálunk speciel reszelt tészta volt a spájzban).

A lábos aljára egy kevés zsiradékot rakok (3-4 ek olaj), a felaprított hagymát rádobom, megsózom, a lábosra a fedőt ráillesztem és párolom a hagymát. Amikor a hagyma megfonnyadt, a lábosba helyezem a húst, összekeverem, a tetőt visszarakom és tovább párolom az egészet. Amikor annyi levet engedett, hogy majdnem ellepi, rádobom a zöldséget és beleaprítom a zeller szárat, összekutyulom, fedő vissza.


Amikor megint annyi lét engedett, hogy majd' ellepi, akkor jöhet a zöldborsót, újabb keverés, lefedés. 5 perc után megszórom pirospaprikával, megkeverem, visszarakom a fedőt, hagyom még párolódni. Újabb 5 perc után felengedem vízzel majdnem a lábos pereméig. A fakanalat a lábos peremére rakom, a fedőt erre helyezem és hagyom főni a levest:) Amikor majdnem kész (azaz a borsó szemek lefele süllyednek), beledobom a tésztát. A leves akkor jó, amikor a borsó az alján a tészta meg a tetején van a lábosnak. A folyamat közben nyugodtan sózzuk ízlés szerint.


Eredmény:


A második fogás tojásos nokedli volt, ez annyira egyszerű étel, hogy nem idegesíteném kedves olvasóimat. (Na jó, de csak röviden. 1 kiló lisztből nokedli tésztát csinálunk, kiszagatjuk, félretesszük, egy fazékban 10 tojást fél lágyra [folyósra] sütűnk, a lágy tojást és a kifőtt nokedlit összekeverjük, alacsony lángon, összemelegítjük. Vigyázzunk, a tojás könnyen leragadhat. Ízlés szerint sózzuk).

Egy érdekesség lehet: évtizedek óta szalonna pörccel fogyasztjuk akárcsak a túrós csuszát. Állítólag apám találta ki egy kreatívabb pillanatában. Cserébe leírom a családi salátaöntetünk elkészítési módját, gondolom a gyakorlott versenyzők számára sok újdonság nem lesz benne, de hátha vannak kezdő háziasszonyok/urak.

  • 2 ek olajon,
  • 2 ek cukor,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 csipet só,
  • 5 ek alma vagy sima étkezési ecet.


Az olajon elkezdjük megpirítani a cukort és a fokhagymát (ezt aprítsuk fel). Amikor megpirult (karamellizálodott) levesszük a tűzről és 1 liter vízzel felöntjük, hozzáadjuk a sót majd az 5 kanál ecetet. Kihűtjük, majd amikor a salátát megmostuk ráöntjük.

Eredmény:





No comments: