Sunday, May 6, 2007

Challenge 24

Challenge 24


A mai napra is jutott egy kis munka. A hétvégén zajlott a 7. Challenge24 verseny. Azoknak akik járatlanok az informatikában valószínűleg nem mond semmit ez a tény:) A Challenge 24 olyan programozó verseny ahol, 24 órára bezárják a csapatokat és ez idő alatt kell megoldani egy adott feladatot. Mivel a munkáltatóm évek óta szponzora a rendezvényre minket is meghívtak a díjkiosztóra és az azt követő fogadásra. Idén következő volt a feladat:


"A feladatok készítői Darabos Dániel és Németh András, a BME doktorandusz hallgatói. A problémák megoldása a Challenge24 hagyományainak megfelelően az informatikai tudományágak széles körű ismeretét igényli, az eredményes szerepléshez a gyors és precíz kódírási képesség mellett szükség van hálózati, mesterséges intelligencia, számítógépes grafikai jártasságra. A verseny kezdetével a csapatok egy-egy virtuális űrhajó fedélzetére kerültek, ahol egy napot fognak eltölteni. A helyzetük koordinátái számukra ismeretlen, és haladásra képtelenek; az ehhez szükséges radart illetve hajtóművet maguknak kell elkészíteniük. A komponenseket a hajójukra a szerveren keresztül, hálózati úton "szerelhetik fel". Ha ezekkel megvannak, kezdődhet a kaland: kincsszerzés a bolygókon, amelyhez további feladatokat kell teljesíteniük. Ahogy a játékosok egyre többet ismernek meg a világból, rájönnek hogy nincsenek egyedül az űrben, a többi csapat és Kwargok miatt érdemes gondoskodni pajzsról, torpedóról, lézerről. Pontot az ellenfelek megsemmisítésével illetve kincsek megszerzésével szerezhetnek. Ha a csapat űrhajóját kilövik, negyed órára kilép a világból."

(http://www.challenge24.org/ch24_2007/files/challenge2007_press3_hun.pdf)

Az első 10-ben egyetlen magyar csapat végzett a stílusos 10-ik helyen, erős nemzetközi mezőny volt a kínaiak és a dél-amerikaiak nem jöttek el a döntőre, az első 3 csapat pedig svéd lett (döbb). Egyébként döbbenetes, hogy ezek a fiatal srácok mire nem képesek, kaptak egy darab hálózati, meg egy darab táp kábelt és innentől maguknak kellett megoldani a dolgot:) Ráadásul az utazás miatt szvsz csak a laptopok játszanak, azok meg ugye a teljesítménye nem az igazi (bár a mai közép, felső kategóriás laptopok simán vernek egy irodai desktopot, a kérdés az, hogy hány diák engedheti ezt meg magának).

Szóval respect a résztvevőknek. (Érdeklődöknek további info: http://www.challenge24.org/ch24_2007/main.php?main , a verseny hivatalos blogja: http://www.challenge24.org/ch24_2007/blog.php)


A díjkiosztó után smuzolás az egyik ügyfelünk képviselőivel akik szintén szponzorálták a versenyt. A hidegtálak gyönyöreitől megtartoztattam magam. Másfél óra után leléptem fönök nőm biztatott ugyan, hogy ismerkedjek a versenyzőkkel de meggyőződésem, hogy tök felesleges külföldi harmadéves diákokkal a magyar állás piacról beszélni. Ráadásul ma reggel 9ig tartott a verseny, szerintem simán a pokolba kívánnának egy fejvadászt. Szóval eljöttem fél 5kor, itthon megettem a maradék spenótos krumplit (szigorúan rá kellett szólni a feleségemre, hogy meg ne egye, pedig amikor tegnap meghallotta mit csinálok, csak pofákat vágott), nagyon finom lett, bár krumpliból és füstölt sajtból tehettem volna bele többet. Jövőhéten Sz. szülinapja Érden a házikban és még ki kellene találni, hogy mit főzünk B.-vel (Sz. barátja). Imádok B.-vel főzni mert nem verseng/kötözködik velem a konyhában és meglehetősen inspiráljuk egymást. Egy biztos, a köret újkrumpli lesz ropogósra sütve, petrezselyemmel, korianderrel. Már csak a húsos részét kenne kitalálni:) A blogom címében szerepel az olvas szó, hát nézzük mit forgatok mostanság.


Scott Adams: The Dilbert Principle Igen korrekt, néha nem is tudom, sírjak-e vagy nevessek rajta.

Rejtő Jenő: Az utolsó szó jogán. 3 darab posztumusz novella Dr. Révai Gyula (Rejtő bátyja) rendezte sajtó alá. Kora tinédzser korom óta nagy Rejtő rajongó vagyok, mai napig szívesen leveszek egy-egy kötetet a polcról, kitűnő kikapcsolódás (magyarán szénné röhögőm magam). Gimnáziumban a diák színjátszókörben egy Rejtő darabot adtunk elő, méghozzá a Jutalomjátékot ha jól emlékszem:) Hát a szöveg már nem menne fejből bár lehet, hogy egy-két olvasó próba után menne a magam tucatnyi mondata.

No comments: